2015. augusztus 17., hétfő

Az egyik kicsapongó tini jegyzetei. - világmegváltó gondolatok

Sziasztok! Úgy gondoltam, hogy most egy világmegváltó gondolattal jövök elétek. A téma pedig nem más, mint a tinédzserek. Én is az vagyok, és szerintem az olvasóim közül sokan. Mindenki ismeri a "ez a mai fiatalság" "most tinédzserkorban van és lázad" monológokat amiket hosszasan végighallgatunk a szüleink, tanáraink vagy az utcán sétáló öreg nénitől. 

Először is 10 ténnyel indítanék amit a "tinik tesznek" :
 1. 12-13 évesen szelfiznek kinyomott seggel és dekoltázzsal, amiből kint a csöcsük. (Nem mellesleg van aki kitolja, úgy, hogy nincs is neki.)
 2. Visszabeszélnek a szülőknek, tanároknak. 
 3. Önsanyargatás.
 4. Nem tanulnak.
 5. "Mindentleszarok" érzelmi állapotban flegmán beszélnek.
 6. Sokáig kimaradnak, akár éjszaka is. 
 7. Korán isznak, cigiznek.
 8. Bezárkóznak, depressziósak lesznek.
 9. Nem segítenek a házimunkában.
 10. Állandóan az interneten lógnak.
 • +1 Hazudnak.
A szülők nem szeretik ezeket a típusokat, de valljuk be. Akár egy, de biztosan igaz rád is. Persze ezek a gondok nem feltétlenül a szülővel vagy a gyerekkel kezdődnek. Egyszerűen csak ilyen lett a világ. A felnőtteknek az a dolguk, hogy figyeljenek ránk. A mi feladatunk pedig az, hogy igen is szórakozzunk amíg fiatalok vagyunk. És egyszer ezt a lázadási korszakot kinőjük, természetesen. De még akár vicces is lehet visszagondolni rá. Persze vannak kivételek, mondjuk arra nem szívesen gondolnál vissza, ha beléptél volna egy kartellbe, (na persze lehet nem érnéd meg, hogy nevess rajta) én csak kisebb csínyekre, csapongásokra gondolok. Mindennek meg van az oka, van valami ami ellen lázadni akarsz, amin változtatni szeretnél, de mivel "gyerek" vagy. Csak így hívhatod fel magadra a figyelmet. 

Mi a tini csapongások oka?
Több típus is létezik, ezek közül pedig a saját esetemet szeretném példának venni. Hiszen, könnyebb megmagyarázni valamit, amiben én is élek. Az a típus amihez tartozom az a maradiak.
A szüleim mintha a 18.századból származnának. Nincs kijárás, nincs szabadság, csak maradj a szobádban nevelést kedvelik. Nem beszélve a csodálatos gondolkodási módjukról. A legtöbb dologról azt gondolják ők jobban tudják, és még ha tévhitben is vannak, sosem ismernék el, és nem is van rá lehetőség, hiszen ők teljesen meg vannak győződve nekik van igazuk és én vagyok a gyerek, tehát hallgassak rájuk. Mert ők még mindig a régi korukban élnek, és nem akarnak változtatni. Pedig a dolgok változnak, de persze ők nem és így minden megáll körülöttük. Ha valami újról van szó, akkor azt már meg sem hallják. (Elnézést, felhúztam magam) Szóval és most a magyarázat, mi következik ebből. Lázadás. Ha el akartam menni akár csak a Plázába a barátaimmal, azt kellet hazudnom, csak nála leszünk, és persze én ki sem teszem a lábam addig amíg értem nem jönnek. (Legalábbis ők ezt hitték.) Itt kezdődnek a hazudozások és a rettegés a Plázában mikor buksz le. (Persze a lebukás rész még szerencsére nem történt meg.) Ha megvizsgáljuk a szülői hozzáállást, akkor szinte mindig meg tudjuk találni, mi is az oka annak, hogy "lázadunk". Persze, feltehetjük azt a kérdést is, miért csak a tinédzsereknél jelentkezik ez a kicsapongás dolog? A válasz pedig igen egyszerű, és a Biológia könyvben is megtalálhatod rá a választ. A gondolkodásod és tested is kezd megváltozni, dúlnak benned a hormonok ezért vagy érzékenyebb és az előzők miatt pedig próbálsz kitörni, hirtelen érvényesülni akarsz. Azt akarod mondani , hé én is itt vagyok és végre én is felfogom mi jó nekem, hagy döntsek végre valamiben én is. Persze a válasz rá egy száraz nem. Ezért más eszközökhöz kell nyúlnunk. 

És végül,
Tíz dolog amire oda kell figyelned:
 1. Sose feledd el, a szüleid szeretnek és minden jót meg akarnak adni neked, a saját látásmódjukkal, de segíteni szeretnének. 
 2. Nem szabad hanyagolni a tanulást, nem kell kitűnőnek lenned, de azért ne kettessel bukdácsolj, ha tudsz jobbat. Hiszen később megbánhatod, hogy nem használtad ki a lehetőségeidet, képességeidet.
 3. Nagy nyomás nehezedik rád, és majd egyre csak nőni fog, de találd meg az egyensúlyt. Semmiképpen se hagyd, hogy az idegeskedés az egészségedre kihasson.
 4. Használd ki, hogy vannak jó barátaid és beszélgess velük olyan dolgokról is amiket mással nem tudsz megbeszélni, hiszen ő meghallgat téged és ettől te is jobban érzed majd magad. 
 5. Az internet egy jó dolog, de ha esetleg házit kéne írnod azért azt előrébb kéne tenni a sorban. (persze néha tehetsz kivételt, mindenki emberből van)
 6. Találd meg önmagad, ne hagyd, hogy bárki eltérítsen a célodtól, később még megbánhatod. 
 7. Sose sírj egy pasi miatt, azok jönnek-mennek, semmi értelme olyanon siránkozni ami elmúlt. Megtalálod majd az igazit, higgy nekem. 
 8. Sose hagyd, hogy valaki kövérnek, csúnyának, vagy másnak csúfoljon. Észben kell tartani, hogy mindenkiben van valami csodálatos, de tökéletes senki. Ha valaki mégis gúnyol valami módon, gondolj arra, biztosan ezt utálja magában is, nem neked szólt!
 9. Néha az igazság jobb, mint a hazugság, de nem minden alkalommal. Találd meg az egyensúlyt, senki sincs aki sosem füllent. De ne élj hazugságokban. 
 10. Szeresd a szüleidet, mert eljön az idő, hogy nem lesznek melletted.
Remélem tetszik, és segít is valamennyiben a bejegyzés,
xx ölel, Helena Z. B.
az egyik kicsapongó tini jegyzetei.

4 megjegyzés: