2015. július 14., kedd

Túl lihegett lopás

Design Blogok állandó témája

Mindenki ismer legalább egy Design-nal foglalkozó oldalt, sőt többet is. Elengedhetetlen, hiszen sokan akik írunk, nem mindig vagyunk otthon a kódok világában, főleg a mostanában nagyon elszaporodó CCS sablonokra gondolok. Még is ha azt akarjuk, hogy ha rákattintanak az oldalunkra a mi 'hiányosságunk' miatt, ne azonnal lépjenek rá a kicsi x-re akkor bizony jön az a rész, hogy rendelünk. Nagyon gyakoriak ezeknél az oldalaknál a névtelen ócsárolók, akik akár egy embert szemelnek ki, hogy tehetségtelen vagy pedig az egész szerkesztő bagázst, az sem új ha valakit ebben a 'szakmában' azzal gyanúsítanak, hogy lopnak, csalnak, hazudnak. Ebbe a témába ásnék bele egy kicsit.

Amikor tárgytalan,
Az első tapasztalatom az, hogy általában őket tényleg féltékenység vezérli, mert nagy százalékban az hívja az egyik oldal szerkesztőjét "tehetségtelennek" aki maga sem járatos a szerkesztésben, hiszen egyébként mit keresne egy ilyen oldalon. És csak akkor tudja ócsárolni a munkáját amit neki készítettek, ha azért kért segítséget mert ő nem tudja. Ilyenkor bizony, nem érdemes figyelni az adott névtelenre. 

Amikor lehet alapja,
Persze, csak, hogy ne egy oldalon foglaljak állást az is megesik, hogy valaki úgy kezd neki a szerkesztésnek, hogy nagy önbizalma van a munkájával szemben, még sem látja reálisan, hogy annyira még sem tökéletes a fejléce esetleg. De akkor sem jogosítja fel a rendelőt, hogy illetlen kommentet hagyjon maga után, mert indulatok és mindenféle obszcén szóhasználat nélkül meg lehet fogalmazni, hogy hát hapsikám nem erre számítottam. 

Sablon lopás,
Annyiszor hallani, hogy ez a szerkesztő ezt lopta innen lopta, pofátlanul sajátjának állítja be. Lehet, előfordul, hogy megtetszik egy sablon kinézete és azt átalakítja, de úgymond az attól ugyan úgy a munkája lesz. Amíg nem azt állítja, hogy igen, az utolsó betűig és számig eredeti ötlet és az enyém, arra talán lehet azt mondani, hogy ez egy igazi lopó. Annyi ember létezik, kizárt, hogy nem hasonlít egyetlen sablon sem a másikra, akár te szerkeszted az egészet, akár már valaki hamarabb kitalálta. Ahogy a mondás tartja annyi ember annyi szokás, ez így is van. De lehetetlen ismétlem lehetetlen, hogy valami olyat alkoss amit még senki más nem látott életében. 

Hogyan kerülheted el, hogy a Design blogodat lopással és mi egyébbel vádolják?
Ha megláttál egy sablont, és tetszett az alapötlete, vagy akár csak egy képkockája is, valamint beleszerkeszted a saját ötletedbe forrásban írd le, hogy ezt az ötletet innen meg innen vetted, és egymagad kódoltad át. Ez nem bűn, nyugodtan felvállalhatod, ettől nem leszel kevesebb ember vagy tehetségtelenebb szerkesztő. Ez épp megmutatja mennyire vagy becsületes. 
Ha esetlen olyan visszajelzést kapsz, hogy nem tetszik a rendelőnek az alkotásod, akkor az a legjobb ha bocsánatot kérsz amiért nem tudtad teljesíteni a kívánságát és irányítsd át, hogy keressen valaki olyat akinek tetszik majd a neki készített munkája. Mert előfordul, hiszen más az ízlése minden egyes embernek. Ha kulturáltan mondja meg, hogy nem tetszik neki, miért ne válaszolnál szintén úgy?

  • Van esetleg valami megosztandó véleményed ezzel kapcsolatban?
  • Ha ráveszed magad, hogy megjegyzést írsz, akár pozitív vagy negatívat kérlek szépen, hogy mellőzd a sértő szavakat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése